Posts

Showing posts from June, 2014

Cara Membuat Huruf Besar (Huruf Kapital) pada Awal Kalimat di Excel

Image
Tutorial: Excel 2007, 2010, 2013.Tutorial ini menyajikan dua cara untuk membuat huruf besar pada huruf pertama kata di awal kalimat (sentence case) sel lembar kerja Microsoft Excel. Read more »

Makalah Tips Lengkap Blog Diterima Adsense Full Aprove

Blogger Update Area Selalu berbagi ilmu baru buat anda dan buat admin. kini saya telah melihat dan membaca artikel dari ads.id.com yang membahas tentang adsense dan berhubungan dengan wordpres. semuanya rampung dalam Vi bab Sekaligus. jadi anda jangan khawatir tentang tips trik ini. yakin anda akan mendapatkan hasilnya Loh.
Langsung aja tipnya CARA AGAR BLOG DI TERIMA Dan FULL APPROVE Saya dini telah melihat dari ads.id dia telah membaginya menjadi Makalah muali dari bab 1 yaitu latar belakangnya atau rumahnya. terus bab 2 isi dari web tersebut yang akan Mendongkrak langsung dalam trafik anda baik di search enggin Google Bing dan Yahoo. semuanya akan membuat blog anda menjadi Populer.
Dari Bab III Akan membahas tentang Wedget yang membantu Web anda terlihat cantik dan pastinya pengunjung anda akan senang dengan web anda sendiri. Bab IV disanalah kita belajar adsense untuk Mendapatkannya
BAB I WEBSITE ATAU DOMAIN Umur Minimal Website adalah 30 HariSaya Lebih Suka Memakai WordpressBlogger Se…

Cara Membuat Ranking atau Peringkat pada Data Excel

Image
Tutorial: Excel 2007, 2010, 2013.Tutorial ini menyajikan cara menggunakan fungsi untuk membuat ranking atau peringkat pada data Excel yang berupa angka. Misalnya, ranking nilai siswa. Tutorial ini juga menyajikan cara memberi ranking yang sama pada data duplikat dengan urutan ranking yang tidak diloncat. Read more »

Muat Turun Resume Bahasa English

Image
Resume - Muat Turun Resume Bahasa English
Kali ini admin nak kongsikan contoh resume dalam bahasa english. Kalau Temuduga Kerajaan iaitu dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), yang jawatan Gred 17 ke bawah kebiasaanya tidak mengapa jika resume anda berbahasa melayu. Tapi jika Gred 27 ke atas, seeloknya sediakan resume anda dalam bahasa english. Tidak salah jika menggunakan bahasa melayu. Bahasa jiwa bangsa, tak gitu..hehe..

Tapi jika resume tersebut untuk majikan swasta, dianjurkan resume anda itu dalam bahasa english. Korang boleh download dan edit apa yang patut. Contoh dan tips banyak admin kongsi dalam posting sebelum ini.
Korang boleh klik link di bawah yang berwarna biru untuk ke laman web microsoft resume template. Edit cantik-cantik and make it simple. Semoga bermanfaat. Semoga berjaya dengan temuduga anda semua..

Klik untuk Muat Turun Resume Bahasa English

Etika Pakaian Semasa Temu Duga

Image
Etika Pakaian Temu Duga
Etika Pakaian Semasa Temu Duga | Semua tahu apabila menghadiri sesuatu proses temuduga, pakaian memainkan peranan penting dalam proses tersebut. Ini kerana, kebanyakan majikan akan menilai setiap calon pekerjanya melalui pakaian. Yup, pakaian, jika kemas pakaian seseorang calon itu, maka kebarangkalian untuk diambil bekerja amatlah tinggi berbanding calon yang selekeh. 

Tetapi, ada diantara kita, tidak tahu bagaimana rupa atau cara etika berpakaian semasa temuduga tersebut. Di sini admin, kongsikan beberapa contoh etika berpakaian semasa temuduga. Semoga bermanfaat.











Panduan Menulis Resume Yang Baik

Image
Panduan dan Cara Menulis Resume yang Baik

Semoga anda boleh mengambil sedikit masa untuk fokus kepada cara dan panduan menulis sesebuah resume. Tak rugi kerana ia boleh menambahkan pengetahuan anda dalam menghasilkan resume yang hebat.

1. Pengenalan
► Kempen mencari pekerjaan biasanya meliputi 3 peringkat iaitu peringkat sebelum temuduga, semasa temuduga & selepas temuduga.

► Menulis Resume atau Latar Diri merupakan tindakan awal yang penting bagi calon-calon sebelum ditemuduga.

► Ianya merupakan satu dokumen penting yang digunakan olah majikan bagi menolong memudahkan proses mengenalpasti pemilihan calon untuk ditemuduga.

2. Apa itu Resume?
► Satu dokumen rasmi yang peribadi mengenai diri anda untuk pertimbangan sesuatu jawatan.
► Satu dokumen iklan diri (bukan untuk tatapan umum) yang ditulis secara teratur bagi tujuan pertimbangan untuk sesuatu jawatan atau peluang kerjaya.
► Satu dokumen yang mengemukakan pencapaian serta prestasi diri.
► Satu dokumen yang boleh memperkenalkan serta men…

Contoh Notis Berhenti Kerja 7 Hari, Sebulan atau Mengikut Tempoh Dalam Kontrak Perkhidmatan

Image
Contoh Notis Berhenti Kerja 7 Hari, Sebulan atau Mengikut Tempoh Dalam Kontrak Perkhidmatan | Kali ini admin nak kongsikan surat peletakan jawatan untuk notis sebulan atau notis 30 hari atau lebih bergantung kepada kontrak perkhidmatan yang ditandatangani. Jumlah normal untuk tempoh notis adalah sebulan dan perlukan surat notis 30 atau lebih hari bagi mengelakkan mereka membayar gaji ganti notis kepada majikan kerana kehilangan pekerja. Ia termaktub dalam Peraturan-peraturan Pegawai Awam (Pelantikan, Kenaikan Pangkat dan Penamatan Perkhidmatan) 2005 / P.U. (A) 176/2005, Perkara 51 (1). Ini disebut sebagai tanda gaji ganti notis. Ia juga ada di dalam Akta Kerja 1955 (terpakai di Semenanjung Malaysia dan Labuan), Ordinan Buruh Sarawak Cap.76, dan Ordinan Buruh Sabah Cap.67

Tapi ada juga majikan letak sampai 3 bulan perlu bagi notis. Itu memang membebankan. Tapi tidak menjadi kesalahan dan jika majikan tersebut hendak membuang pekerja juga perlu bagi notis kepada setiap pekerja sama denga…

Contoh Resume Kreatif dan Sangat Menarik

Image
Contoh Resume Kreatif dan Sangat Menarik
Admin nak kongsikan resume² yang admin anggap kreatif untuk seorang pekerja yang mahu mendapatkan kerja. Kalau dilihatkan resume kat bawah ni, dah jelas ianya bukan untuk dihantar kepada sektor kerajaan atau sektor swasta yang lebih ke arah koprat. Kalau hantar jugak, balik awal la korang..hehee. Sebenarnya, ada yang perlukan resume kreatif atau lebih ohsem lagi daripada ini untuk mendapatkan kerja seperti grafik designer/artis, atau yang bersangkutan dengannya. Ini kerana, peratusan markah juga diambil kira kepada idea menarik pada resume anda. Jom lihat koleksi resume kreatif dan Ohsem ni.. 









Contoh Surat Permohonan dan Surat Iringan

Image
Contoh Surat Permohonan dan Surat Iringan | Di bawah salah satu contoh membuat surat permohonan kerja atau surat iringan kepada majika yang anda pilih. Semoga dengan sedikit contoh ini membolehkan anda memperoleh jawatan atau perkerjaan yang anda inginkan. Amiiin...

CONTOH 1
############################

Nama Penuh: XXXXXXXXXXXX
No. Kad Pengenalan: XXXXXXXXXX
6H Jalan Permai Jaya 1,
96000 Sibu,
Sarawak.
No. Telefon: XXXXXXXX                                                                                     Tarikh: XXXXXX
_________________________________________________________________________________

Setiausaha Agung Kehormat HIKMAH
Ibu Pejabat HIKMAH,
Jalan Tun Abdul Rahman Yakub,
Petra Jaya,
93050 Kuching,
Sarawak.

Tuan,

PERMOHONAN JAWATAN GURU TADIKA ATAU PEMBANTU TADBIR

Dengan segala hormatnya saya merujuk kepada iklan (tulis nombor rujukan Iklan Jawatan Kosong sekiranya ada) yang disiarkan oleh pihak tuan di surat khabar “Utusan Borneo” bertarikh 30 Februari 2015.
2. Sukacita dimaklumkan bahawa sa…

Download 37 Template Flyer atau Selebaran Microsoft Word

Image
Artikel ini menyajikan 37 template untuk membuat flyer atau selebaran di Microsoft Word. Download dan gunakan template flyer berikut untuk promosi produk atau jasa, acara musik, pameran, perlombaan, atau kegiatan di sekolah, klub, perusahaan, organisasi, dan lain-lain. Read more »

Contoh Surat Berhenti Kerja Bahasa English

Image
Contoh Surat Berhenti Kerja Bahasa English | Jika sebelum ini, admin telah berkongsi contoh surat berhenti kerja dalam bahasa melayu, yang mana belum tengok, baca sini. Okay, bila ada bahasa melayu, mesti ada bahasa english plak kan, yelah bahasa kedua kot. So, admin kongsikan pada mana yang memerlukan. Mungkin sekarang belum berguna, 2 3 4 5 tahun lagi, siapa tahu anda boleh peluang kerja yang lebih baik di company lain kan, mana nak tahu. Amiin.. InsyaAllah...


Contoh Mudah Surat Rasmi Berhenti Kerja Terbaik

Nur Amalina Bt Kama
No 2 Jalan Anggerik,
123456 Kuala Lumpur,
Malaysia

31 December 2013

Ms Nora Bt Ismail
Manager,
ABC Networks,
123 Jalan Indah,
#28-01 ABC Towers
60000 Kuala Lumpur,
Malaysia

Dear Ms Nora,

RESIGNATION FROM THE POSITION OF ACCOUNTS EXECUTIVE

I am writing to inform you that I am resigning from my position as Accounts Executive. I will be serving my one month notice and my last day of work will be on 29 January 2014.
I would like to thank you for letting me be part of ABC Networks …

Cara Baru Mendaftar Blog Ke Alexa

Image
Update area kini memberikan tips terbaru mengenai pendaftaran Blog anda ke alexa yang kini tampilannya semakin baru. Mungkin teman seklian yang ingin blognya terdaftar di alexa agar traviknya tinggi dan pengunjung yang banyak ada cara baru yang membuat anda mudah dalam mendaftar di alexa.

langkah langkah dibawah telah dijelaskan dan ditampilkan satu persatu gambarnya. jadi sangat mudah dalam memahami dan mengerti untuk menjalankannya.

1. Pertama anda masuk dalam URL atau lalamt Resmi alexa.comdan akan tampil dengan tampilan terbaru alexa, dan anda jangan bingung tinggal pilih saja Create an account


2. Setelah itu akan tampil seperti gambar dibawah ini daftar lewat email dan daftar lewat facebook, pilih yang lewat email saja. p[astikan anda terdaftar di alexa. yang nantinya Buat anda sendiri bila mempunyai blog lain yang akan anda daftarkan.

3. Pendaftaran berhasil seperti gambar dibawah ini. setelah itu kalau daftar lewat email klik link konfirmasi yang dikirim lewat email.

gambar diatas b…

Panduan Menulis Resume Terbaik dan Hebat

Image
Panduan Menulis Resume Killer!
Menulis dan membangunkan resume killer adalah tiket anda untuk mencari atau bertukar pekerjaan baru. Bukan sahaja resume boleh membantu anda anda mendapatkan pekerjaan, tetapi ia juga turut memainkan peranan penting dalam membantu anda mendapatkan gaji yang lebih tinggi atau mungkin jawatan sebagai Pengurus.

Secara ringkasnya, resume ialah dokumen pemasaran. Harus diketahui, dalam resume killer terdapat banyak perbezaan antara mempromosi diri anda secara berkesan dan bunyi orang yang sombong. Untuk menonjolkan berbanding pesaing anda, resume perlu ditulis, dibentang dan diformat dengan betul. Jangan lupa bahawa untuk setiap jawatan kerja yang anda berkemungkinan besar akan bersaing dengan pencari kerja yang lain, yang turut berkongsi kemahiran dan pengalaman yang sama seperti diri anda.
Jadi bagaimana anda memastikan resume anda kelihatan profesional, killer dan memudahkan anda mendapat perhatian? Apa yang anda perlu lakukan untuk memberi diri anda peluang …